envelop
loading
phone

+420 224 253 533

locale

Ovocný trh 11, Praha 1

Česky
slider1
Adlaw

Member of ADLAW INTERNATIONAL, a global network of law firms specialising in advertising and marketing law.

GTDT

Advertising Law National Expert by Getting the Deal Through.

Product Placement : Nenápadně a přirozeně (březen 2014)

12. 3. 2014

A také ne skrytě. Tak nějak by mělo probíhat umístění produktu do audiovizuálního díla. Připomeňme stručně pravidla (zákon č. 132/2010 Sb. a zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání) :


Product placement je možný v kinematografických dílech, seriálech, sportovních  a zábavních pořadech nebo formou bezplatného poskytnutí rekvizity, ceny do soutěže apod.  Zakázán je  v pořadech pro děti a ve vztahu k tabákovým výrobkům,  lékům či léčebným metodám na předpis a jakýmkoliv  produktům  výrobců tabákových výrobků. Produkt  nesmí být v pořadu nepatřičně zdůrazňován. Pořady jej obsahující musí být jako takové označeny,  co do obsahu (a v případě rozhlasu a televize také co do zařazení do vysílání ) nesmí být ovlivněny  poskytovatelem produktu,  ani přímo nabádat k nákupu či nájmu.


V praxi se nejčastěji řeší nepatřičné zdůrazňování produktu,  označení pořadu a nabádání ke koupi/nájmu.   RRTV například shledala zdůrazňování  sedaček nepatřičné  tím, že byly zabírány jednotlivě i  vcelku tak, aby vynikla  pestrost a šíře nabídky a  scéna byla zpracována k  maximálnímu vyzdvižení  kvalit a cen sedaček (herci zkoušeli sedět, ležet, „nacpali“ se do úložných prostor, diskutovali o ceně). Jindy,  u ústní vody,  se radě nepatřičným  jevilo  kloktání při telefonickém hovoru (nadbytečné a násilné v kontextu scény)  a  nadnesená  tvrzení, že s mužem, který  vodu používá, se chce „líbat půlka fabriky“ ; tuto repliku posoudila  rada jako příliš nadnesenou a tedy reklamní. RRTV  dle svého doporučení z roku  2010 za nepatřičné chápe také  nepřirozenou kumulaci výskytu produktu či  uvedení kontaktu výrobce/poskytovatele.


Označení pořadu musí být pro  diváka zřetelné.  Zavedlo se  označování logem „PP“  nebo  upozorněním  typu „Tento pořad obsahuje umístění produktu“.


Zajímavé možnosti nabízí kombinace s klasickou  reklamou a  sponzorováním, od nichž se product placement se liší tím, že výrobek  či služba jsou začleněny přímo  do děje pořadu. Všechny nástroje lze kombinovat, avšak u každého je nutno dodržet daná pravidla.


uveřejněno v Marketing Sales Media, vyd. Empresa Media a.s.

News

Whistleblowing

8. 9. 2023

Novela zákoníku práce

8. 9. 2023

Koronavir a smluvní vztahy (březen 2020)

22. 3. 2020

Novela autorského zákona (duben 2017)

1. 9. 2017
Od 20.4.2017 je účinná novela autorského zákona…

Reklama na hazardní hry od 1. 1. 2017 (září 2016)

1. 1. 2017
V souvislosti s přijetím zákona o hazardních…
There are only the necessary (technical) cookies in this website, unavoidable for its proper functioning. Understand

Write us

zavřít
E-mail: