envelop
loading
phone

+420 224 253 533

locale

Ovocný trh 11, Praha 1

English
slider1
Adlaw

Jsme členy ADLAW INTERNATIONAL, celosvětové sítě právních specialistů v reklamě a marketingu.

GTDT

Národní expert v reklamním právu u Getting The Deal Through.

Product Placement : Nenápadně a přirozeně (březen 2014)

12. 3. 2014

A také ne skrytě. Tak nějak by mělo probíhat umístění produktu do audiovizuálního díla. Připomeňme stručně pravidla (zákon č. 132/2010 Sb. a zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání) :


Product placement je možný v kinematografických dílech, seriálech, sportovních  a zábavních pořadech nebo formou bezplatného poskytnutí rekvizity, ceny do soutěže apod.  Zakázán je  v pořadech pro děti a ve vztahu k tabákovým výrobkům,  lékům či léčebným metodám na předpis a jakýmkoliv  produktům  výrobců tabákových výrobků. Produkt  nesmí být v pořadu nepatřičně zdůrazňován. Pořady jej obsahující musí být jako takové označeny,  co do obsahu (a v případě rozhlasu a televize také co do zařazení do vysílání ) nesmí být ovlivněny  poskytovatelem produktu,  ani přímo nabádat k nákupu či nájmu.


V praxi se nejčastěji řeší nepatřičné zdůrazňování produktu,  označení pořadu a nabádání ke koupi/nájmu.   RRTV například shledala zdůrazňování  sedaček nepatřičné  tím, že byly zabírány jednotlivě i  vcelku tak, aby vynikla  pestrost a šíře nabídky a  scéna byla zpracována k  maximálnímu vyzdvižení  kvalit a cen sedaček (herci zkoušeli sedět, ležet, „nacpali“ se do úložných prostor, diskutovali o ceně). Jindy,  u ústní vody,  se radě nepatřičným  jevilo  kloktání při telefonickém hovoru (nadbytečné a násilné v kontextu scény)  a  nadnesená  tvrzení, že s mužem, který  vodu používá, se chce „líbat půlka fabriky“ ; tuto repliku posoudila  rada jako příliš nadnesenou a tedy reklamní. RRTV  dle svého doporučení z roku  2010 za nepatřičné chápe také  nepřirozenou kumulaci výskytu produktu či  uvedení kontaktu výrobce/poskytovatele.


Označení pořadu musí být pro  diváka zřetelné.  Zavedlo se  označování logem „PP“  nebo  upozorněním  typu „Tento pořad obsahuje umístění produktu“.


Zajímavé možnosti nabízí kombinace s klasickou  reklamou a  sponzorováním, od nichž se product placement se liší tím, že výrobek  či služba jsou začleněny přímo  do děje pořadu. Všechny nástroje lze kombinovat, avšak u každého je nutno dodržet daná pravidla.


uveřejněno v Marketing Sales Media, vyd. Empresa Media a.s.

Novinky

Whistleblowing červenec 2023

8. 9. 2023

Novela zákoníku práce srpen 2023

8. 9. 2023

Koronavir a smluvní vztahy (březen 2020)

22. 3. 2020
Tento příspěvek se týká českého práva a otázek:

Novela autorského zákona (duben 2017)

1. 9. 2017
Od 20.4.2017 je účinná novela autorského zákona…

Reklama na hazardní hry od 1. 1. 2017 (září 2016)

1. 1. 2017
V souvislosti s přijetím zákona o hazardních…
Tento web používá pouze nezbytné (technické) cookies, které slouží k jeho správné činnosti. Rozumím

Napište nám

zavřít
E-mail: